Nieuw
Chateauneuf du Pape, Grenache Mourvèdre Syrah Cinsault - Mas Saint Louis
OverzichtGrenache, Mourvèdre, Syrah, Cinsault
Chateauneuf du Pape behoeft bijna geen introductie, maar Mas Saint Louis is erin geslaagd in deze toch vrij prijzige regio, een geweldige instapper neer te zetten. Geproduceerd op de zandgronden van de bijna de zuidelijkste wijngaard van Chateauneuf du Pape, is dit een warme, stuivende, fruitige wijn. Perfect voor bij een stoofpot, een barbecue, of een kruidige, stevige pasta.
De druiven voor deze wijn worden geproduceerd in het absolute zuiden van de AOC Chateauneuf du Pape, in "Crousroute" en "La Lionne", vlakbij een oude zijtak van de rivier de Rhône. De wijnstokken staan rondom een hele oude boerderij, gemaakt van klei en grind, met een lichte helling naar de weg die Avignon en Chateauneuf du Pape verbindt. De grond bestaat uit licht zand en de kenmerkende kiezelstenen waar Chateauneuf zo beroemd om is. De stenen warmen overdag op in de zon, en geven zelfs 's nachts nog warmte af aan de druiven.
Anders dan je misschien zou denken, worden wijnen uit Chateauneuf du Pape niet overdadig gerijpt op eikenhout. Traditioneel ondergaan de druiven een flink fermentatieproces in een koele omgeving, om na een lichte rijping op eikenhout gebotteld te worden. Zo ook deze Chateauneuf. Na de oogst worden de druiven voor de verschillende cuvees geselecteerd. De druiven worden van de wijngaard naar een kelder in het centrum van het dorp gereden. Diep onder de grond, in een koele omgeving, worden de druiven geperst en in traditionele betonnen vaten gefermenteerd. Dit fermentatieproces duurt tot wel een maand, om de druivenschillen maximale kleur en tannines mee te geven aan de wijn. Gedurende de fermentatie wordt de wijn meerdere malen omgeroerd en overgepompt in andere vaten. Na dit hele proces wordt een klein deel van de blend nog gerijpt op eikenhout, alvorens te worden gebotteld.
Dit resulteert in een wijn met een dieprode kleur. De wijn heeft een hele rijke geur, van rood en zwart fruit, gecombineerd met kruidigheid en toast. Ook de smaak is rijk, dit is zo'n wijn die aan je gehemelte blijft plakken en die je minuten later nog proeft. Je proeft tannines, rijp fruit, met een typerende smaak van laurier in de nasmaak. Een warme wijn, je proeft dat het uit een warmere regio komt.
Lekker bij
Dit is een wijn waar je zeker bij moet eten. Chateauneuf du Pape gaat vooral goed samen met vleesschotels. Denk aan coq au vin, stoofpotten, lamsvlees of wild zwijn. Ook wat zwaardere, kruidige kazen passen hierbij, zoals Gorgonzola, oude Goudse kaas of Roquefort.