Christophe Patrice Chablis
Overzicht100% Chardonnay
Een Chablis zoals het hoort. Mineralig, ziltig, strak. Van goed oude wijnstokken (45 jaar) en een relatief klein, aaneengesloten perceel van 9 hectare. Dit is de hardloper van Christophe Patrice, een Chablis die precies geeft wat je ervan mag verwachten. Gezien de kwaliteit, ook nog eens voor een alleszins redelijk prijs.
Chablis is een aparte appellatie, zoals Petit Chablis, Premier Cru of Grand Cru dat ook zijn. De wijngaarden die niet als Premier Cru of Grand Cru zijn geclassificeerd, of wat meer ongunstig gelegen zijn (Petit Chablis) behoren tot de AOC Chablis. Dit is het leeuwendeel van de productie in Chablis en daarmee ook de meestverkochte wijnen uit Chablis ter wereld. Wat wel heel leuk is, is dat Christophe Patrice's AOC Chablis wijngaarden een aangesloten perceel zijn van 9 hectare. Dit zorgt ervoor dat het terroir goed terugkomt in de smaak, waar andere Chablis vaak een blend zijn van druiven uit verschillende delen van de AOC.
Na de oogst worden de chardonnay-druiven geperst en wordt de temperatuur teruggebracht. Dit vooral om te voorkomen dat de fermentatie direct start en de wijn de tijd te geven de aroma's goed op te nemen. De fermentatie duurt net zo lang als Christophe z'n Premier Cru wijnen, ongeveer 6 maanden, waarbij de wijnen de laatste maanden "sur lie" rusten totdat de fermentatie heelmaal voltooid is. Hierna wordt "tartaric stabilization" toegepast, dit zorgt ervoor dat er geen kristallen kunnen ontstaan in de wijn.
Lekker bij
Wie Chablis zegt, zegt oesters. Of in iets bredere zin; schaal- en schelpdieren. Maar de bijnaam van Chablis is ook wel oesterwater en die combinatie moet je een keer geprobeerd hebben. Het is verbluffend om te beseffen hoe goed dat qua wijn-spijs combineert, wetende hoeveel schelpen en organische sedimenten er ook in de bodem zitten waarop de wijnstokken zijn verbouwd. Ook met mosselen, coquilles of kokkels combineert dit geweldig.
Wil je liever iets vegetarisch, kies dan voor een salade met veldsla en een lichte vinaigrette. Vermijd in elk geval al te zwaar eten. Drink de wijn jong, zodat 'ie fris en knisperend is. Alleen de Premier Crus zijn tot 8 jaar oplegbaar.