Sancerre Rouge Pinot Noir - Hippolyte Reverdy
Overzicht100% Pinot noir
Sancerre is natuurlijk beroemd om haar witte wijnen, maar er zijn ook zeker wijnboeren die rode wijn maken. De rode wijn van Hippolyte Reverdy is bovendien iets heel bijzonders en is bekend in de streek om de kwaliteit. De rode wijn wordt - net als veel andere rode Sancerres - gemaakt van 100% Pinot Noir druiven. Meestal geeft Pinot Noir niet zo'n hele zware wijn, maar door de productiewijze en de houtrijping heeft Hippolyte Reverdy toch een wijn geproduceerd met flink wat "body".
De rode Sancerre van Hippolyte Reverdy wordt gemaakt van druiven die afkomstig zijn van twee soorten gronden: Les Terres Blanches (kalkgronden, die strakke, droge wijnen produceren met complexe aroma's) en Les Caillottes (een mix van kalkgronden en klei, die wat meer fruitige en aromatische wijnen geven). De wijnstokken zijn gemiddeld zo'n 25 jaar oud.
De druiven worden na de pluk in twee tot drie weken geperst en gefermenteerd, waar er door gisting alcohol in de wijn komt. Doordat Hippolyte Reverdy de vloeistof dagelijks overgiet in nieuwe tanks, worden de kleuren en tanines goed bewaakt en gecontroleerd. Na de gisting wordt de wijn een jaar op eikenhouten vaten gerijpt, wat de wijn echt wat extra's geeft.
Lekker bij
Deze wijn is het lekkerst op 12-14 graden Celsius, licht gekoeld dus - wat bijzonder is voor een rode wijn. Doordat de wijn wat steviger is, is deze goed te combineren met rood vlees, wild en harde kazen.
Domein
Hippolyte Reverdy
De wijngaarden van Hippolyte Reverdy liggen in het prachtige dorpje Verdigny, aan de voet van de heuvel waar Sancerre op ligt.
Hippolyte Reverdy maakt een witte Sancerre (100% Sauvignon Blanc, 4.2* op Vivino), een rode Sancerre (100% Pinot Noir, 4.1* op Vivino), een rose Sancerre (100% Pinot Noir, 4.2* op Vivino) en een speciale witte Sancerre Cuvee Ortus (100% Sauvignon Blanc, 4.5* op Vivino).
Die laatste Cuvee heeft rijping op eikenhouten vaten gehad en wordt alleen gemaakt in speciale / goede jaren. Voor een Sauvignon Blanc of Sancerre een zeer ongebruikelijke manier van wijn maken.