Amarone della Valpolicella Classico - Fratelli Vogadori
OverzichtCorvina, Rondinella, Corvinone
De gewone Amarone van de gebroeders Vogadori is natuurlijk geen gewone Amarone. Deze Amarone kent een uitgebreid en intensief productieproces, resulterend in een meer dan uitstekend beoordeelde Amarone. Een blend van drie druiven, met een productieproces van bijna vier jaar. De wijn is krachtig en kruidig, met de geur van vanille. Een wijn die drinkt bij heftige maaltijden, zoals wild, rood vlees of harde kazen. Een zware wijn, voor een mooie gelegenheid.
De wijngaarden van Vogadori zijn aangelegd in de traditionele "pergola-vorm", zoals traditioneel gebruikelijk is in Valpolicella. Dit is overigens iets wat langzaam verdwijnt, omdat wijnranken in "Franse stijl" makkelijker machinaal te oogsten zijn. Door handmatig te oogsten kan de wijnmaker echter veel beter controleren wat de kwaliteit van de druiven is. Na de oogst, volgt er een uitgebreid productieproces. De druiven worden in kleine plastic kratjes gelegd, met gaatjes in de wanden en bodem. Dit is zodat de wind er goed doorheen kan waaien, want Amarone wordt, conform de DOCG, ingedroogd ("Appassimento").
Dit gebeurt in een speciale, halfopen ruimte, waar de wind vanuit de vallei goed doorheen kan waaien. Op windstille dagen spelen de gebroeders nog weleens een beetje vals met een grote ventilator, maar het indrogingsproces is volledig natuurlijk. Deze Amarone ondergaat deze indroging minimaal 4 maanden - een beetje afhankelijk van het weer en de wind. Hoe droger en winderiger, hoe sneller de indroging gaat. De druiven verliezen tijdens die proces ongeveer 40% van hun gewicht, zodat de sappen bijzonder geconcentreerd zijn.
Na het indrogen worden de druiven geperst en worden de sappen gefermenteerd in een grote roestvrijstalen tank. Ook dit fermentatieproces duurt weer lang, 50 dagen. Tijdens de fermentatie wordt de wijn eenmaal per dag met de hand omgeroerd, om alle tannines uit de druivenschillen optimaal op te nemen in de wijn. Na de fermentatie wordt de wijn in in eikenhouten vaten gelegd om te rijpen. Dit doet Vogadori in een mix van oude en nieuwe vaten om de smaak van eikenhout zoveel als mogelijk te beheersen.
De wijn rijpt dan 24 maanden in de eikenhouten vaten. Na deze 24 maanden wordt de wijn gebotteld. Na de botteling wordt de wijn nog een tijdlang in de kelder op de fles gerijpt, voordat deze wordt vrijgegeven. Dat duurt nog eens 12 maanden. Al met al duurt het dus van oogst tot verkoop zo'n 3,5 tot 4 jaar voordat de wijn gereed is.
Dan de geur en de smaak. De wijn is dik en donkerrood. De wijn ruikt naar chocola, tabak, kersen en vanille. De wijn blijft lang hangen in de mond, bijna als een port of een Banyuls. Door de tannines is de wijn ook rustig nog een tijdje op te leggen, voor een speciaal moment. Ideaal voor bij het kerstdiner, of een andere bijzondere gelegenheid.
Wijn & Spijs
Dit is een wijn voor de bij de zwaarst denkbare gerechten. Drink 'm bij een hertenbiefstuk, een cote de boeuf, maar ook bij blauwe kaas. Neem een pasta met paddenstoelen en blauwe kaas bijvoorbeeld.