Cappellina Chianti Classico 2019
Overzicht95% Sangiovese, 5% Canaiolo
De instapper van La Cappellina is een prijs-kwaliteit topper zonder weerga. Voor minder dan 20 euro drink je een top-Chianti. Perfect als je het gebied wil leren kennen of de druif Sangiovese. Echt zo'n wijn die je op woensdagavond bij een pastaatje serveert. Licht, niet te moeilijk, maar rijk van smaak en goed bij te eten.
Elk jaar kijkt Tenuta La Cappellina naar de juiste samenstelling voor haar Chianti's. Er wordt gekeken naar grondsoort, kwaliteit van de druiven en blend. Voor de Chianti Classico wordt er gekeken naar gronden die fruitige, soepele druiven voortbrengen, die niet al te lang op hout worden gerijpt, en naar gelang het oogstjaar wordt er een "toefje" van een andere druif toegevoegd (of niet) bovenop de Sangiovese. Conform de regels van de DOCG moet een Chianti namelijk altijd 80% Sangiovese bevatten.
Dit begint dus bij de selectie. Per perceel Sangiovese wordt bepaald of dit de Classico, Gran Selezione of Riserva gaat vormen al naar gelang de druivenselectie. De druiven worden daarna gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. De Chianti Classico ondergaat na fermentatie een rijping van 18 maanden op flink grote eikenhouten vaten van maar liefst 30 hectoliter. Verwacht bij deze wijn, ondanks dat 'ie dus wel houtgerijpt is, geen hele zware "houtsmaak". Een wijn die daarom ook wat makkerlijker samengaat met lichtere maaltijden.
Wijn & Spijs
Dit is een niet al te zware Chianti die direct drinkbaar is. De combinatie pasta, tomatensaus en Chianti is een klassieke, maar wel een fantastische. Zeker bij deze Chianti die wat mineraliteit heeft behouden. Wat antipasti kan ook, wat gebakken champginons, wat plakken salami, of een caprese.