Pouilly-Fumé "l'Éphemère" Sauvignon Blanc 2019 - Jacques Carroy & Fils
Overzicht100% Sauvignon Blanc
Dit is een uitzonderlijke houtgerijpte en barrel-fermented Pouilly-Fumé van Jacques Carroy et Fils. In dit geval de Fils (zoon), die het een jaar of 2 geleden over heeft genomen van Jacques Carroy. De druiven komen uit een wijngaard vlakbij de boerderij van Jacques Carroy, ook een single vineyard Pouilly-Fumé. Deze wijngaard heeft een bodem van klei en kalksteen, waardoor de druiven houtrijping iets beter kunnen verdragen.
Deze Pouilly-Fumé is (uiteraard) gemaakt van 100% sauvignon blanc druiven. Een bijzonder Pouilly bovendien, omdat 'ie zowel houtgerijpt als barrel-fermented is, iets dat je bijna niet tegenkomt in Pouilly-Fumé. Sauvignon Blanc kan houtrijping doorgaans slecht verdragen, daarom vereist dit enorm veel kennis van de wijnmaker.
De eikenhouten vaten mogen niet te nieuw zijn, niet te veel eikensmaak afgeven. De fermentatie in de vaten is lastig te controleren, zeker met een wat kwetsbare druif als Sauvignon Blanc. Daarbij is de wijn verdeeld over 5 verschillende eikenhouten vaten, waarbij elk vat zich anders ontwikkeld. Kortom; de wijnmaker proeft de wijn elke dag om te beoordelen hoe hij zijn blend (tussen de verschillende vaten) zal maken en of de wijn zich goed ontwikkeld.
Wijn & Spijs
Dit is een wat zwaardere lichte wijn die prima samengaat met wat vettiger, romige gerechten. Groente in roomsaus. Salades met een stevig romige dressing. Of wat meer ronde vis, zoals garnalen, kreeft of krab. Ook kan de wijn nog wel gedronken bij wat lichter vlees, zoals kipfilet of kalfsvlees.